Vakság gyengénlátás. A látássérültség sokfélesége

A látás világnapját óta minden október második csütörtökjén tartják azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tényre, a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható lenne. Ám hogy állunk a szemek egészsége terén Magyarországon?

Olvasási mód:

Hogyan előzhetjük meg a látásromlást? Valóban tönkreteszi a vakság gyengénlátás a szemünket? A látás világnapja alkalmából Németh János akadémiai doktorral, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egykori igazgatójával beszélgettünk, aki maga is részt vesz a WHO Egészségügyi Világszervezet vakság elleni küzdelmében.

A statisztikák szerint Európában vakság gyengénlátás már minden negyedik ember rövidlátó, az arányuk pedig várhatóan emelkedni fog.

vakság gyengénlátás

Ön szerint mi az oka, hogy világviszonylatban egyre nő a rövidlátók száma? Németh János: Az egyik evidenciákon alapuló, vagyis bizonyító erejű vizsgálat nemrég kimutatta, hogy a rövidlátóság kifejlődését, illetve romlását érdemben megakadályozza, ha a kisgyerek minél több időt tölt kint a szabadban.

vakság gyengénlátás

Kínában, ahol a gyerekek 95 százaléka rövidlátó, — ötödük egyenesen kórosan az, vagyis a látásvesztés veszélye fenyegeti —, már komoly intézkedéseket hoztak, hogy megóvják a gyerekek látását. Például üvegtetőt húznak az óvodák, iskolák tetejére, vagy eleve úgy építik az oktatási intézményeket, vakság gyengénlátás minél többet süssön be a nap, illetve már alig adnak házi feladatot a gyerekeknek, akik a napjuk egy részét kötelesek a szabadban tölteni.

Ugyan az európai gyerekek körében jobb a helyzet, az utóbbi időben náluk szemüveg elhagyása 45 százalékra nőtt a rövidlátók aránya. A kutatók tehát nem találtak közvetlen összefüggést a televízió és a számítógép előtt töltött órák és a rövidlátás, illetve más szembetegségek kialakulása között.

A vakság megelőzhető

Ennek ellenére egyre többet lehet olvasni a számítógépes látás szindrómáról. Elsősorban azoknál, akik naponta négy óránál többet ülnek a számítógép előtt. Nem állítom, hogy feltétlenül a stressz, de vélhetően pszichés reakció hatására ekkor kevesebbet pislogunk.

Ha elmarad a pislogás, elpárolog a könnyfilm, majd idővel elvékonyodik, és a szemen egy kis száraz folt keletkezik.

Olvasási beállítások

A szárazszem-szindróma vizsgálatánál egy egyetemistákkal végzett kísérlet során rejtett kamerával figyeltük őket. Az volt a feladatuk, hogy egy képet kellett nézniük, amit három perc múlva eltettünk, majd kikérdeztük a részleteket. Míg a feladat megbeszélésekor a hallgatók még három másodpercenként, a képre koncentrálva már csak nyolc másodpercenként pislogtak. A következő feladat során, amikor egy monitoron rajzfilmet néztek, már csak tizenöt másodpercenként pislogtak. A vakság megelőzésére létrehozott nemzetközi szervezet, az IAPB International Agency for the Prevention of Blindness európai elnökeként részt vesz abban a WHO által kezdeményezett nemzetközi munkában is, melynek célja, hogy öt éven belül világszerte huszonöt százalékkal csökkentsék az újonnan diagnosztizált látássérültek, vakság gyengénlátás számát.

Értek el sikereket ezen a téren? A program sikeresnek bizonyult, mert százalékosan valóban csökken a vakság és a gyengénlátás előfordulási aránya világszerte, miután számos munkacsoport több orvosmisszió keretében végzett műtéti tevékenységet, továbbá vitt szemüvegeket Afrikába és más harmadik világbeli régiókba.

A fejlődő országokban a népesség növekedése ennél jóval nagyobb ütemű, és ezért lehetséges az, hogy világviszonylatban nem fog csökkenni a vakok és a gyengénlátók száma, mert tovább élnek az vakság gyengénlátás. Általánosságban mit tudunk tenni a szemünk egészségéért, és a vakság megelőzése érdekében?

Segédeszközök látássérültek számára

A zöldhályog, aminek szintén nincs látványos tünete, szűréssel szintén érzékelhető, az időben észrevett betegséget szemcseppel, lézerrel és műtéti úton is meg lehet vakság gyengénlátás.

A szürkehályog már okoz látásromlást, ám a kezelése Magyarországon nem jelenthet problémát, egy közel tíz perces műtéttel megoldjuk.

vakság gyengénlátás

Időskori makuladegeneráció esetén a nedves típusra van kezelés, ami visszaadja az olvasás látomás bolsoj színház. A száraz típusúra, ami szerencsére nem okoz gyors romlást, egyelőre nincs megoldás, bár a területet élénken kutatják. Az olyan országokban, mint például Dánia, ahol időben elkezdték az időskori makuladegeneráció kezelését, látványosan lecsökkent a vakok száma.

Jelenleg is itt dolgozik, a munkája jelentős részét a betegellátás teszi ki. Hozott a kutatás meglepetéseket a vakok és a gyengénlátók számát illetően?

vakság gyengénlátás

A többi viszont igen, nem gondoltuk, hogy ebben a populációban fél millióan nem tudnak olvasni a látásromlásuk miatt. Ezen belül 17 ezer a súlyos látássérültek, ezer a közepesen, és ezer az vakság gyengénlátás látássérültek száma.

2.1 melléklet – I. téma

Megfelelő ellátás mellett közel a felük gyógyítható lenne, a látásromlást meg tudtuk volna előzni. Az enyhe fokú látásromlásnál sok esetben azt láttuk, hogy ha volt is szemüvege, nagyon rossz állapotban volt, ferde volt, nem volt szára, vagy nem stimmelt a dioptria.

vakság gyengénlátás

Általánosságban mit tehetünk a szemünk egészsége érdekében? Ha a kettő közt eltérést érzékelünk, illetve ha csempét vagy kockás füzetet nézünk, és a vonalak nem egyenesek, megszakadnak, vagy szürke foltokat látunk bennük, érdemes felkeresni a szemészeti szakrendelést, mert ezek már az időskori makuladegeneráció jelei.

Semmi sem helyettesíti a szakszerű szűrést, amit már egy optometrista is el tud végezni, aki eltérés esetén elküldi a beteget a szemészetre.

Az életkor előrehaladtával általában három-négy-öt évente szükséges mindig egy kicsit erősebb olvasószemüveg.

A gyengénlátó tanulók látásélessége 0,1 és 0,3 között van.

Ezzel a rendszerességgel szakemberhez fordulva időben ki tudják szűrni a glaukómát, a makuladegenerációt és a szürkehályogot is. Csupa olyasmit, ami csak később okoz panaszt, ám minél később veszik észre, annál nehezebb kezelni. A szárazszem kezelésére hatékony segítség lehet a műkönny használata is.

Egyesületük tagja szeretnék lenni, mit kell tennem? Az alábbi linkre kattintva minden belépéssel kapcsolatos tudnivalót elolvashatnak. Tovább 4. Ahhoz, hogy a VGYKE tagja legyen, kérjük, töltse ki belépési — és adatvédelmi nyilatkozatunkat, majd a kitöltött nyilatkozatokkal, az MVGYOSZ tagkönyvvel, valamint az éves tagdíj összegévelvagy 14 év alatti tagjainknak forint fáradjon be ügyfélszolgálati irodánkba. Mi a teendő betelt, illetve elhagyott tagkönyv esetén?

Az Artelac® TripleAction szemcsepp ideális megoldás a szárazszem problémák kezelésére. Biztosítja a könnyfilm mindhárom rétegéhez szükséges összetevőket, úgy fejlesztették, hogy a szem felszínén maradva erőteljes nedvesítést biztosít a tünetek azonnali és hosszan tartó enyhítése érdekében.

vakság gyengénlátás

Tartósítószert nem tartalmaz. Az Ön szárazszem panaszaira melyik Artelac szemcsepp a megfelelő? Tudjon meg többet, kattintson ide. Az Artelac Triple Action szemcsepp gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz.

Lásson tisztán!

További információ: Valeant Pharma Magyarország Kft. A szárazszem-szindróma nem csak kellemetlen tünetekkel jár, de hosszú távon komoly problémákat is okozhat látószervünknek. Ez már csak azért is aggasztó, mivel lassan népbetegségről beszélhetünk, melyben egyre inkább érintettek a fiatalok.

De mit kell tudni minderről és mit tehetünk ellene?

  • Hogy a hemoglobin hogyan befolyásolja a látást
  • A látássérültség sokfélesége | nemetbutor.hu
  • Főoldal » Betegségek » Szembetegségek, látás » Lásson tisztán!
  • Vakság – Wikipédia
  • Hogyan lehet fenntartani a látását

Lehet, hogy érdekel