Színvakság szemvizsgálatok

Van megoldás, ha rossz színben látja a világot | Híradó

Január Színtévesztő vagy?

színvakság szemvizsgálatok

Belegondoltál már, milyen lehet az élet színek nélkül? A körülöttünk lévő világról öt érzékszervünk szerezi be az információkat, és ennek 90 százaléka a szemünkön keresztül érkezik az agyba. Ha nem látnánk színeket, rendkívül nehézkes lenne a mindennapi élet: alapvető hatása a látásra 3 nem tudnánk ellátni, és a kedélyünk sem lenne túl rózsás.

Szimbolikus jelentést is tulajdonítunk nekik: tisztaságot, üdeséget vagy éppen gyászt is jelenthet, hogy ki milyen színeket visel magán.

színvakság szemvizsgálatok

Arról nem is beszélve, hogy hogyan gyönyörködhetnénk párunk mélybarna vagy éppen gyönyörűen ragyogó kék szemében, ha nem érzékelnénk a színeket? Így érzékeljük a színeket A legtöbb ember számára tökéletesen hétköznapi színvakság szemvizsgálatok, hogy jól látja a színeket, azonban az emberiség négy százaléka problémákkal küzd ezen a téren.

Csak Magyarországon színtévesztő él.

színvakság szemvizsgálatok

Ez a betegség a szem ideghártyájában található érzékelő sejtek — a csapok — működésének zavaraival függ össze. Ezeknek a receptor sejteknek három fő típusuk van aszerint, hogy az érzékelt fény melyik tartományát fedik le: vörös, zöld és ibolya-kék. Ha bármelyik receptor hiányzik:, akkor színvakságról anopia beszélünk, ha pedig a receptorok mennyisége csökkent vagy működésük nem megfelelő, akkor színtévesztésről anomália van szó.

Óvodáskor végén, iskoláskor elején a gyermek általános szemészeti szűrése nem maradhat el. Most a színlátási zavarokról lesz szó. A színeket teljes biztonsággal kisiskolás korukban képesek megkülönböztetni a gyerekek, ennek ideje egyénileg változó. Lehetséges, hogy az iskolakezdés előtti szűrésnél még azt tapasztaljuk, hogy összekeverik a színeket, ez azonban normális, és nem utal tényleges eltérésre. Gyakran csak véletlenül - például sportorvosi igazolás kiadása előtti vizsgálatnál - derül ki, hogy színtévesztő vagy színvak a gyermek.

A színtévesztés örökletes betegség, ami elsősorban a férfiakat érinti, nagyjából szor többen vannak, mint a női betegek. Kis mértékben szerzett is lehet a színlátás zavara, ami rendszerint valamilyen károsító tevékenység vagy ártalom alkohol, mérgezés, betegség következménye, de általában a színtévesztésnek ez a típusa a kiváltó ok megszűnésekor elmúlik.

színvakság szemvizsgálatok

A színtévesztés és színvakság alapvetően nem gyógyítható, de korrigálható különféle színlátást javító lencsékkel, és vannak olyan eszközök, amelyek használata megkönnyíti a színvakok mindennapjait. Ez utóbbiak a fényérzékenység csökkentésére, a színvakság szemvizsgálatok látásélesség kompenzálására és a színlátás pótlására valók. Teszteld a szemed!

A színtévesztést a legtöbb beteg egészen addig nem veszi észre, amíg valamilyen szűrővizsgálaton fel nem fedezik nála. Mivel már óvodás kortól rendszeresek a szemvizsgálatok, ezért a legtöbb színtévesztőt hamar kiszűrik, de előfordul, hogy csak felnőttkorban, például a jogosítvány megszerzéséhez szükséges orvosi vizsgálatnál derül ki.

Ha nem estél még át ilyen vizsgálaton, és szeretnél meggyőződni róla, hogy minden rendben a színlátásoddal, teszteld le magad az alábbi feladattal.

Tweet Több százezer ember cseréli össze a színeket Magyarországon, világszerte pedig több száz millió. Ők általában sokkal kevesebb árnyalatot képesek észlelni, mint a jó színlátók. Speciális szemüveg és tévé is segíthet nekik.

Nézd meg figyelmesen az alábbi ábrákat és olvasd le a számot, ami kirajzolódik a körben. Ha mindegyiknél egyezik a szám azzal, ami az ábra alatt található, akkor rendben van a szemed, ha valahol tévesztés van, akkor fordulj orvoshoz!

színvakság szemvizsgálatok

Lehet, hogy érdekel