Rövidlátás lesz, Jelenlegi hely

Miért van egyre több rövidlátó?

Impresszum Miért van egyre több rövidlátó?

Rövidlátás, távollátás tünetei és kezelése - HáziPatika

Rövidlátás myopia esetén a szemgolyó túl hosszúra nyúlik, ezáltal távolra nézéskor a kép nem az éleslátás helyén a retinán, hanem azelőtt keletkezik. Az előfordulás világszerte nő, és számos tanulmány szerint szoros összefüggést mutat a végzettséggel, tehát a tanultabbak körében gyakoribb a rövidlátás.

rövidlátás lesz hogyan lehet javítani a látásfórumot

Napjainkban Közép-Európában az egyetemi hallgatók között a myopia előfordulása kb. A háttérben levő okot illetően nincs egyértelmű álláspont, bár többféle faktort feltételeznek. Hosszú éveken keresztül az volt a tudomány álláspontja, hogy a rövidlátás kialakulásában csak a genetika játszik szerepet. Habár abban biztosak lehetünk, hogy az állapot öröklődik, mára bizonyossá vált, hogy nem ez az egyetlen kockázati tényező.

rövidlátás lesz amikor nem alkalmas látásra

A rövidlátással foglalkozó kutatók felvetették, hogy bizonyos környezeti tényezők is lehetnek a háttérben. Azt sejtették rövidlátás lesz, hogy a szem tartósan közelre fókuszál ahhoz hogy a látott kép a retinára kerüljön, ez pedig a szemgolyó nyúlását eredményezi.

rövidlátás lesz látási korlátozások

Ezzel az elmélettel azonban napjainkban már kevesebben értenek egyet. Azt viszont több kutatás is bizonyította, hogy a szabadban eltöltött idő, főleg korai gyermekkorban, megelőzés szempontjából kifejezetten fontos, ill.

A rövidlátás (myopia)

Ennek az a szem látása torzul lehet, hogy a természetes napfény hatására dopamin szabadul fel, ami a szemgolyó nyúlását akadályozza. Mások felvetették, hogy a szabadban töltött idő során nem csak rövidlátás lesz természetes napfénynek van jótékony hatása, rövidlátás lesz ilyenkor több idő jut a távolra tekintésre is, tehát a szem nem kell, hogy ilyenkor közelre fókuszáljon, így nem nyúlik.

Nagy valószínűséggel komplex háttere van a szabadba eltöltött idő megelőző hatásának, de az biztos, hogy ez a hatás létezik. A kutatók azt javasolják, hogy a gyermekek lehetőleg naponta minél több időt órákat töltsenek a szabadban.

A számítógép és egyéb digitális eszközök szemre gyakorolt hatásáról egy másik cikkünkben részletesen írunk: LINK.

rövidlátás lesz megengedett látás a szülés során

Végül érdekességképpen megemlítjük egy friss kutatás eredményeit: Felmerült, hogy ha fehér háttéren levő fekete szöveget olvasunk, a retina alatt elhelyezkedő érhártya vékonyodik, míg ha fekete háttéren levő fehér szöveget nézünk, az érhártya vastagodik. Ennek a struktúrának a vékonyodása egyes szerzők szerint hozzájárul a rövidlátás kialakulásához, tehát szerintük a megelőzés szempontjából jobb, ha fekete alapon fehér szöveget olvas az ember. Ezt a felvetést érdemes megfelelő kritikával kezelni, ugyanis csak 7 embert vizsgáltak, és jónéhány megválaszolatlan kérdés maradt.

Mindenesetre érdemes ezt az elméletet is tovább vizsgálni. Ophthalmology, VolumeIssue 2, - Andrea C. Aleman, Min Wang, Frank Schaeffel. Reading and Myopia: Contrast Polarity Matters.

Miért van egyre több rövidlátó?

Scientific Reports Volume 8, Article number: Elie Dolgin. The myopia boom. Nature News, Mar 18, Hírlevél Feliratkozom.

rövidlátás lesz táblázat nézet a látáshoz

Lehet, hogy érdekel