Myopia fiatalon

Rövidlátás (myopia)|Opti Markt Blog

What is Myopia (Short sightedness)?

Aki fiatalon sokat volt a szabadban, kisebb valószínűséggel lesz rövidlátó? A rövidlátás oka lehet többek közt, ha a szemgolyó úgymond túl hosszú és így a myopia fiatalon fény nem pont az éleslátás helyére vetül, illetve ha a szemlencse vékonyabb, vagy vastagabb a normálisnál, és a bejövő fénysugarak már a szemfenék előtt találkoznak.

a látás helyreállítása a botulizmusban

A rövidlátás, vagy latinul myopia a szem egyik leggyakoribb fénytörési zavara, melynek során a rövidlátó személy a közeli tárgyakat élesen látja, a távolabbi dolgokat viszont csak elmosódottan képes érzékelni. A kutatócsoport úgy véli, hogy ezért a pozitív hatásért a napból érkező ultraviola sugárzás UVB tehető felelőssé.

A myopic astigmatizmus lehet veleszületett vagy szerzett. A veleszületett myopiás asztigmatizmus okai: "Rossz" öröklődés. Különböző negatív tényezők befolyása a gyermek intrauterin fejlődése során nők antibiotikumok szedése terhesség alatt, alkoholfogyasztás, dohányzás stb. A betegség megszerzett formájának okai: A traumatikus szemkárosodás következményei. Komplikációk a sikertelen szemgolyó műtétek után.

A tanulmány során összesen65 éves vagy idősebb európai lakost vizsgáltak, melyek közül volt rövidlátó. A kutatók megadott szempontok szerint próbálták megítélni, hogy ezek az emberek mennyi időt tölthettek a szabadban 14 és 29 éves koruk között.

amikor mind a myopia, mind a hyperopia

Érdekes módon a műveltebb személyeknél, akik vélhetően több időt töltöttek oktatási intézményekben, irodákban tanulással vagy munkával gyakoribb volt a myopia előfordulása, mint a kevésbé művelt résztvevőknél. Ian Morgan, a myopia fiatalon vezetője azért még egyelőre szkeptikusan értékeli az eredményeket, szerinte vizsgálatuk nem bizonyít ok-okozati összefüggést az UVB-sugárzás látásvizsgálati értékek a rövidlátásra való hajlam mértéke között.

szemfolt a látás helyreállítása

Donald Mutti, az Ohio Állami Egyetem Optometria Tanszékének professzora szerint az összefüggés inkább a fényexpozíció által retinából felszabaduló dopaminban keresendő, mely a szem növekedésének lelassításával csökkenti a myopia kialakulási kockázatát. Felmerülhet hát a kérdés: küldjük ki gyermekeinket többet a szabadba, vagy inkább óvjuk őket a médiában nap, mint nap elhangzó káros sugárzásoktól?

több nézőpont egy jelenségről

Mutti szerint a gyermekeknek igenis a szabad levegőn a helyük, de a napolaj és a napszemüveg továbbra is kötelező. Forrás: Medipress - Foto: Pixabay.

látásvizsgálat csepegtetés nélkül

Lehet, hogy érdekel