Látássérült személy, Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság

Látássérülés - BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság

Facebook Ki a látássérült?

látássérült személy látás mínusz mindkét szemében

A látásmaradvány mértéke alapján a látássérültek három csoportját különböztetjük meg: Vakok, akik nem rendelkeznek látásmaradvánnyal, akiknek látásteljesítménye vízusa 0, fényt sem érzékelnek. Aliglátók, akik látássérült személy 0,1 között van ép látás: 1 Aliglátók fényérzékenyek, ujjolvasók,akiknek szemüveggel korrigált látásélessége 0,1-ig terjed és a Csapody VII. A 0,1-nél kevesebb látást is jól lehet hasznosítani, de az aliglátók már a tapintásos ismeretszerzésre is rászorulnak.

látássérült személy helyreállítsa a nagyon rossz látást

Annak megítélésére, hogy ez a minimális látásmaradvány mihez elég és mihez kevés, a vízus ismerete nem elegendő. A retina felbontóképességén kívül egyéb tényezők is befolyásolják a látásteljesítményt. Akik nagy tárgyak foltjait tudják csak érzékelni és lokalizálni, gyakorlatilag vakoknak tekinthetők.

látássérült személy látás és cékla

Ez a csekély látásmaradvány a tájékozódás és a közlekedés szempontjából ugyan felbecsülhetetlen érték, de pedagógiai szempontból kevésbé hasznosítható.

Számukra a tapintó Braille olvasás és írás lehet a tanulás és a művelődés eszköze. A gyengénlátók látásvesztesége nagyfokú, mégis látó típusú életmódot folytatnak.

látássérült személy látáslátás 0 6

Elsősorban képességeik kibontakoztatásában, az oktatásban és a képzésben szorulnak segítségre. Egy százalék.

látássérült személy a látás nincs rögzítve

Lehet, hogy érdekel