Genetika myopia. A rövidlátás okai

genetika myopia

Impresszum Rövidlátás myopia A myopia, más néven rövidlátás egy gyakori fénytörési hiba a szem a fényt nem tudja a megfelelő helyre fókuszálni.

A kóros rövidlátás talaján kialakult súlyos látásromlás

Rövidlátás esetén a közeli tárgyak élesen látszanak, viszont távolra már homályosan látunk. Ez akkor fordulhat elő, ha a szemgolyó az átlagosnál hosszabb, vagy a törőerő az átlagosnál nagyobb pl.

Ezek miatt a távoli tárgy éles képe nem az éleslátás helyén, hanem a retina ideghártya előtt keletkezik.

genetika myopia

A rövidlátás családon belül öröklődhet. Genetika myopia a genetika fontos szerepet játszik a kialakulásban, bizonyos környezeti tényezők szerepéről sem szabad megfeledkeznünk. Fontos a megfelelő mennyiségű szabadban töltött idő, ezzel a kialakulás esélyét csökkenteni lehet.

Kutatások szerint szerepet játszik ebben a természetes napfény megfelelő fényvédelem mellett! Különösen gyermekek esetében érdemes erre odafigyelnünk.

What causes short sightedness or myopia? - Behind the News lecke a szemre látásból

Már kisfokú rövidlátás esetén is az átlagosnál nagyobb az esély ideghártya leválásra. Ezért - is - fontos, hogy hirtelen megjelenő úszkáló homályok, látótérkiesés, villámlátás esetén keressünk fel szemészeti rendelést.

Nagyfokú myopia nagyobb, mint 6 dioptria esetén nagyobb eséllyel alakul ki zöldhályog és szürkehályog is.

genetika myopia

A rövidlátást leggyakrabban gyermekkorban diagnosztizálják, szemészeti vizsgálat során. A test többi részének növekedésével egyidőben a myopia mértéke is nőhet, ez a növekedés általában év között megáll.

A myopiát leggyakrabban szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigáljuk.

genetika myopia

Ezen kívül, miután szemvizsgálati asztal látásromlás megállt, látásjavító műtét is mérlegelhető.

Lehet, hogy érdekel