Folt elmélet

folt elmélet

Marsi sötét dűnefoltok Marsi sötét dűnefoltok a Mars Global Surveyor felvételén a kép szélessége nagyjából 2,5 km A sötét dűnefoltok angolul Dark Dune Spot, DDS a Mars déli kisebb részben az északi féltekéjének sarki régiójában 60°° szélességek között a jégtakarón és az alatt ideiglenesen megjelenő sötét foltok, melyeket a Mars Global Surveyor Mars-szonda által készített képeken fedeztek fel - 99 -ben.

folt elmélet

A marsi tél végén tűnnek föl a becsapódási kráterek belsejében lévő, jéggel borított bazaltos talajú dűnemezőkön, a dűnék gerincén és oldalain, és nyár elejére enyésznek el. A fehér szárazjég -takarón megjelenő, néhány méter átmérőjű folt elmélet először szürkék, majd középpontjukban sötét folt jelenik meg.

Alakjuk kerek, koncentrikus szerkezettel, a domboldalakon elnyúlt, gyakran kifolyásokkal, melyeket esetleg víz okoz, amely néhány esetben a lejtő tövében, tavacskákban gyűlik össze.

folt elmélet

Lehetséges biológiai magyarázat[ szerkesztés ] A foltok biológiai eredetével kapcsolatos elméletet a Horváth András csillagászvalamint Gánti Tibor és Szathmáry Eörs biológusok vezette csoport dolgozta ki. Eszerint elképzelhető, hogy a jégtakaró alatt baktériumokhoz hasonló élőlények telepei vannak. A télen inaktív élőlények tavasszal a napfény hatására fotoszintetizálva, hőt fejlesztve, megolvasztják az őket takaró jégréteget, majd a jégtakaró teljes eltűnésekor kiszáradnak.

folt elmélet

Lehet, hogy érdekel